Köpeğiniz Hakkında Merak Ettikleriniz!

Herkes köpek besliyor. Ya da daha doğru bir ifade ile köpek beslediğini zannediyor. Sizin bir farkınız olmalı. Kulaktan dolma ve hiç bir bilimsel içeriği olmayan besleme tavsiyesi ile köpeğinizin ileride sağlık problemleri ile karşılaşmasını ister misiniz? Bu soruya hiçbir evcil dostunun evet demeyeceğini biliyoruz. 

Bu yüzden köpekler hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını Veteriner Hekimlerimiz vermektedir.

kopek-hakkında
Veteriner Hekimlerimize Sorunuz

Köpekler Hakkında Merak Edilen Sorular


1-Köpeklerin maximum yaşam süresi ne kadardır?

Cevap 1: Sağlıklı bir köpeğin maximum yaşam süresi 25-30 yıl olduğu düşünülmektedir. Ortalama 13-14 yıl yaşamaktadırlar. Kaliteli yiyecek (mama) ve yeterli miktarda tüketim ile optimal beslenmeyi sağlamalısınız.

2-Köpekler nişasta içeren ürünleri sindirebilirler mi?

Cevap 2: Köpeğiniz nişastalı ürünleri sindirebilirler. Burada anlaşılmayan konu şudur; Köpeklerin tükrük salgısında a-amilaz enzimi bulunmadığı için nişastanın sindirilemeyeceği zannedilmektedir fakat köpeklerde pankreatik a-amilaz enzimi ile nişasta sindirilir.

3-Sağlıklı köpeklerin kaç tane dişi olmalıdır?

Cevap 3: Sağlıklı yetişkin bir köpeğin toplam 42 dişi olmalıdır. Bunun 12'si insisiv, 4'ü kanin, 16'sı premolar ve 10'u molar dişlerdir.

4-Köpeklerin alması gereken besin maddeleri nelerdir?

Cevap 4: Köpeğinizin dengeli bir şekilde alması gereken besin maddeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve su'dur.

5-Köpeğimin önünde her zaman köpek maması bulundurmaktayım, obezite ye neden olur mu?

Cevap 5: Sağlıklı beslenmiş bir köpek enerji gereksinimlerini karşıladığı zaman kendiliğinden yeme işlemine son verir. Enerji gereksinimi yeterli ölçüde karşılayıp karşılamadığını anlamak için belirli aralıklarda hayvanınızı tarmalısınız ve normal (ideal ) ağırlığında kalması için yiyeceğini azaltıp çoğaltabilirsiniz.

6-Köpeklerin enerji ihtiyaçlarını etkileyen faktörler nelerdir?

Cevap 6: Köpeğinizin enerji ihtiyacını etkileyen 6 faktör vardır. Bunlar köpeğinizin yaşı, canlı ağırlığı, gebeliği, süt verme durumu, cinsiyeti ve aktivite durumudur.

7-Köpeğimin günlük yakması gereken kalori miktarı ne olmalıdır?

Cevap 7: Köpeklerin enerji gereksinimleri köpeğinizin boyutuna göre farklılaşır. Burada ortalama değerlerle şunları söyleyebilir;
Küçük ırklar: 300 kalori/günlük
Orta Irklar: 800 kalori/gün
iri ırklar: 1600 kalori/gün
Dev ırklar: 3000 kalori/gün

Küçük ırk : 2.7 kg kadar, Orta ırk: 11-12 kg kadar, İri ırk : 35 kg kadar, Dev Irk: 35 kg dan fazla olan köpek ırkları.

8-Köpekler susuzluğa kaç gün dayanabilirler?

Cevap 8: Köpeğiniz canlı ağırlığının 1/10 kaybettiği an yaşayamazlar. Bu da ortalam 3-4 güne tekamül eder.

9-Köpeklerin aşırı gaz oluşumu önlemek için ne yapılabilir?

Cevap 9: Evcil bir köpeğinizin gaz oluşumunu önlemek için prebiyotikler kullanılabilir.

10-Ani mama değişikliği köpekler için sağlıksız mıdır?

Cevap 10:  Sağlıklı bir köpeğiniz için ani mama dğişikliğinin etkileri çok önemli değildir fakat mamanın içeriğindeki farklılıktan dolayı kusma, ishal ve gaz oluşumu şekillenebilir. Bu yüzden 7 günlük geçiş süresini koymaktayız.

Veteriner Hekim Abdullah ŞAH'a sormuş olduğumuz sorulara verdiği cevaplardan dolayı teşekkür ederiz.  Burada köpek sahiplerinin sıklıkla sorduğu soruları referans olarak aldık. Köpeğiniz hakkında merak ettiğiniz başka bir soru varsa yorum kısmından bizlere yazınız. Bu sorular birleştirilip veteriner hekimlerimize sorulacak ve en kısa süre içerisinde sizlere cevapları sunulacaktır.

Yorum

  1. Köpeğimizin tüylerinin daha parlak ve sağlıklı olması için ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil