Cevap: Yavru köpeğinizi doğru bir şekilde beslemeniz çok önemlidir. Çünkü ölümlerin %70'i sütten kesme döneminde şekillenmektedir. Yani sizin için bir buçuk aylık süreç kritik evredir. Bu dönemi atlattıktan sonra üzerinizdeki sorumluluk da yavaş yavaş azalır diyebiliriz. Peki bu dönemi nasıl atlatmanız gerekir? Bu konuda aşağıdaki açıklamalarımızı okuyunuz.
Kaliteli mama ise köpeğiniz için sağlıklı hayvansal gıdalardan ve bitkilerden üretilmiş ve içeriği dengeli bir şekilde ayarlanmış mamaya denir. Bu konuda köklü firmalar bulunmaktadır.
Şimdi adım adım köpeğinizin biyolojik gelişim safhaları ve beslenme ihtiyaçlarından bahsetmeye çalışalım.
![]() |
Yavru Köpekler Doğru Bir Şekilde Nasıl Beslenmelidir? |
Yavru Köpeklerin Ölmemesi İçin Kolostrum Alması Şarttır!
Kolostrum: Doğumdan sonraki bir kaç günde anneden gelen süte kolostrum denir. İmmunoglobülünlerin, enerji ve seçili besin maddelerinin kaynağıdır ve laksatif etkisi vardır. Normal sütün iki katı kadar protein içerirler. Yapışkan ve viskoz yapısı vardır. Kolostrum köpeğinizin hayatta kalması için gerekli bir besin kaynağıdır.
Laksatif etki: Bağırsağın atım işlemini hızlandıran maddelere verilen genel bir addır. İshal yapıcı özelliği vardır.
Şayet Kolostrumu Alamadıysa ikame Sütü Şu Şekilde Ayarlayın:
250 ml süt + bir tutam tuz + 3 adet yumurta sarısı + 1 yemek kaşığı msır yağı + çeyrek çay kaşığı vitamin.
Yavru Köpeklerin Biyolojik Gelişim Safhaları Ve Beslenme İhtiyacı
Sosyalleşme Dönemi: 3. haftadan sütten kesmeye kadar olan döneme verilen addır. Sosyal bağlar ve hiyerarşi gelişmeye başlar. 3. haftadan itibaren annesinden kısa süreliğinde ayrılmasında bir sakınca yoktur. Yaklaşık 12 haftanın sonunda sosyalleşme için kritik dönemdir. Bu dönem içerisinde insan ve diğer köpeklerle karşılaşması gerekir. Bu dönemin sonunda kaplarından su içebilir ve katı mama yiyebilirler. Köpeğinizi 6-7. haftadan sonra tamamen sütten kesebilirsiniz. 5. hafta gibi katı mamayı köpeğiniz yemelidir. Bu haftadan itibaren anne sütü giderek azaltılabilir.
Yavru köpekler 3-4 haftalık olunca süt dişlerini çıkarırlar. Bu süt dişleri çıkınca kuru mamaya alıştırma-geçiş süreciniz başlar. Vereceğiniz mama sulu bir mama ise birebir sulandırarak, katı-kuru mama veriyorsanız verdiğiniz mamanın 3 katı oranında sulandırarak vermelisiniz. Bu mamaların içeriği çok önemlidir. Protein oranı en az %25-30 civarında ve 4.0 kcal/g ME içermelidir.
Not: Ölümlerin %70 i sütten kesmeden önceki dönemlerde şekillenmektedir!
Yavru köpeklerde şekillenen %10-30 arasındaki ölümler sütten kesmeden önceki ilk hafta içerisinde şekillenmektedir.
Yavru Köpeğinizin Enerji İhtiyacı:
Yavru köpekler genellikle sıcak ortamlarda uyuduğu için enerjisinin büyük kısmını büyüme için harcar ve dinlenme zamanındaki enerji ihtiyacına yakındır. ilk hafta 280 kcal/kg CA 4. haftanın sonunda 190 kcal/kg CA olarak düşünülebilir.
Yavru Köpeğinizin SU İhtiyacı:
Normal bir yavrunun 130 ile 220 ml/kg CA su ihtiyacı vardır.
2 Yorumlar
kolostrumun diğer ismi ağız sütü değil midir?
YanıtlayınSilHayriye hanım, evet ağız sütüne kolostrum denir. Çok kıymetlidir. Bunu yeni doğmuş yavru köpeklere içirmeniz elzemdir.
YanıtlayınSil